گفتاردرمانی یک عملکرد درمانی است که شامل تشخیص درست (ارزیابی) و درمان مشکلات ارتباطی و اختلالات گفتاری میباشد.این کار توسط یک آسیب شناس گفتارزبان (SLP- speech-language pathologists) انجام میشود.که اغلب به آنها گفتاردرمان گفته میشود
در حین گفتار درمانی چه اتفاقی می افتد؟
گفتار درمانی معمولاً با ارزیابی توسط یک گفتاردرمان خوب (SLP) شروع می شود که نوع اختلال ارتباطی و بهترین راه برای درمان آن را شناسایی می کند.
از تکنیکهای گفتاردرمانی برای اصلاح ارتباط و تلفظ کلمات و بلع و موارد دیگر استفاده میشود.که بستگی به سن افراد و شرایط و دلایل بوجود آورنده اختلال گفتار میتواند روش درمان مختلف باشد.به طور مثال روش درمان یک فرد آسیب دیده ناشی از سکته مغزی با یک فردی که مادرزادی دچار اختلالات گفتاری و شناختی میباشد متفاوت بوده و این نکته مهم را باید در نظر گرفت یک تشخیص خوب زیر نظر بهترین متخصص گفتاردرمانی میتواند کمک قابل توجه ای در روند درمان بکند.
بهترین مراکز کاردرمانی و گفتاردرمانی قبل از شروع هر درمانی نیاز به بهترین متخصص گفتاردرمان با تجربه دارد ، که با یک تشخیص خوب بتواند برنامه درمانی درست و کارآمدی را تنظیم کند.ریشه یابی و برنامه درمانی از اصلی ترین کارهای بهترین مراکز گفتاردرمانی میباشد.
گفتاردرمانی برای کودکان
برای کودکان، گفتار درمانی ممکن است در یک کلاس درس یا گروه کوچک، یا تک به تک، بسته به اختلال گفتار و ویژگیهای فردی انجام شود. تمرینات و فعالیت های گفتار درمانی بسته به اختلال، سن و نیازهای کودکان متفاوت است. در طی گفتار درمانی برای کودکان، گفتاردرمان ممکن است:
- تعامل از طریق صحبت کردن و بازی کردن، و استفاده از کتاب، تصویر کردن اشیاء دیگر به عنوان بخشی از مداخله زبانی برای کمک به تحریک رشد زبان
- صداها و هجاهای صحیح را برای کودک در حین بازی متناسب با سن خود مدل کند تا به کودک یاد دهد چگونه صداهای خاصی تولید کند.
- راهبردها و تکالیف درسی را برای کودک و والدین یا مراقب در مورد نحوه انجام گفتاردرمانی در منزل ارائه دهد
- مهم ترین نکته داشتن برنامه و راهکارهای مناسب با کودک است بهترین گفتاردرمان حتما برنامه را بعد از ارزیابی درست تعیین کرده و با یک برنامه قابل تحمل برای کودک لحظه به لحظه به پیشرفت ان کمک میکند.
گفتاردرمانی برای بزرگسالان
گفتاردرمانی برای بزرگسالان نیز با ارزیابی برای تعیین نیازها و بهترین درمان آغاز می شود. تمرینات گفتاردرمانی برای بزرگسالان می تواند در گفتار، زبان و ارتباطات شناختی کمک کند.
اگر آسیب یا شرایط پزشکی مانند بیماری پارکینسون یا سرطان دهان باعث مشکلات بلع شده باشد، درمان ممکن است شامل بازآموزی عملکرد بلع نیز باشد.
تمرینات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- حل مسئله، حافظه و سازماندهی و سایر فعالیتهایی که در جهت بهبود ارتباطات شناختی هستند
- تاکتیک های مکالمه برای بهبود ارتباطات اجتماعی
- تمرینات تنفسی برای رزونانس
- تمریناتی برای تقویت عضلات دهان
- اگر می خواهید تمرینات گفتاردرمانی را در منزل امتحان کنید، منابع زیادی در دسترس است،
از جمله:
- اپلیکیشن های گفتار درمانی
- بازی ها و اسباب بازی های توسعه زبان، مانند کارت های تلنگر و فلش کارت
- کتاب های کار
- و همچنین بهترین گفتاردرمانان در منزل نیز میتوانند به میزان زیادی کمک کرده و در سرعت بهبودی نقش پررنگی ایفا کنند.
چه مدت به گفتاردرمانی نیاز است؟
مدت زمانی که یک فرد به گفتار درمانی نیاز دارد به چند عامل بستگی دارد، از جمله:
- سن آن ها
- نوع و شدت اختلال گفتار
- فرکانس درمان
- وضعیت پزشکی زمینه ای
- درمان یک بیماری زمینه ای
برخی از اختلالات گفتاری در کودکی شروع می شوند و با افزایش سن بهبود می یابند، در حالی که برخی دیگر تا بزرگسالی ادامه می یابند و نیاز به درمان و نگهداری طولانی مدت دارند.
اختلال ارتباطی ناشی از سکته مغزی یا سایر شرایط پزشکی ممکن است با درمان و با بهبود وضعیت بهبود یابد.
گفتاردرمانی چقدر موفق است؟
میزان موفقیت گفتاردرمانی بین اختلال تحت درمان و گروه سنی متفاوت است. و به میزان پیگیری و تداوم در انجام دادن تمرینات گفتاردرمانی بستگی دارد وانسجان در انجام آن نیز می تواند بر نتیجه تأثیر بگذارد.
نشان داده شده است که گفتاردرمانی برای کودکان خردسال زمانی که به موقع شروع شود و با مشارکت والدین ، مراقب و یا گفتاردرمانی در منزل انجام شود، بسیار موفق آمیز میباشد.
ما در مراکز خود که در دو شعبه شرق و غرب تهران دایر میباشد.با بهترین گفتاردرمانان و بهترین متخصص کاردرمانی و گفتاردرمانی همکاری مینماییم و بهترین مرکز گفتاردرمانی با تجهیزات پبشرفته و بهترین متدهای روز گفتاردرمانی در ایران میباشیم.و از بخشها و خدمات مختلفی همچون سنسوری روم و اتاق تاریک و … برای بهترین عملکرد بهره جسته ایم.
اختلالات گفتاری چیست؟
اختلالات گفتار می تواند بر نحوه ایجاد صداها برای ایجاد کلمات تأثیر بگذارد. برخی از اختلالات صوتی نیز ممکن است به عنوان اختلالات گفتاری در نظر گرفته شوند.
یکی از شایع ترین اختلالات گفتاری که تجربه می شود، لکنت زبان است. سایر اختلالات گفتاری شامل آپراکسی و دیس آرتری است.
- آپراکسی یک اختلال گفتاری حرکتی است که در اثر آسیب به بخشهای مربوط به صحبت کردن مغز ایجاد میشود.
- دیزآرتری یک اختلال گفتاری حرکتی است که در آن عضلات دهان، صورت یا دستگاه تنفسی ممکن است ضعیف شوند یا در حرکت دچار مشکل شوند.
برخی از افراد مبتلا به اختلالات گفتاری از آنچه می خواهند بگویند آگاه هستند اما نمی توانند افکار خود را بیان کنند. این ممکن است منجر به مشکلات عزت نفس و ایجاد افسردگی شود.
چه چیزی باعث اختلالات گفتاری می شود؟
اختلالات گفتاری تارهای صوتی، ماهیچه ها، اعصاب و سایر ساختارهای داخل گلو را تحت تأثیر قرار می دهد.
علل ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- آسیب تارهای صوتی
- ضربه مغزی
- ضعف عضلانی
- ضعف تنفسی
- سکته های مغزی
- پولیپ ها یا گره های روی تارهای صوتی
- فلج تارهای صوتی
افرادی که شرایط خاص پزشکی یا رشدی دارند نیز ممکن است دچار اختلالات گفتاری باشند. شرایط رایجی که می تواند منجر به اختلالات گفتاری شود عبارتند از:
- اوتیسم
- اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD)
- سکته های مغزی
- سرطان دهان
- سرطان حنجره
- بیماری هانتینگتون
- زوال عقل
- اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS) که به نام بیماری لو گریگ نیز شناخته می شود
- اختلالات گفتاری ممکن است ارثی باشد و در طول زمان ایجاد شود.
علائم اختلال گفتار چیست؟
بسته به علت اختلال گفتار، علائم متعددی ممکن است وجود داشته باشد. علائم رایجی که افراد مبتلا به اختلالات گفتاری تجربه می کنند عبارتند از:
- تکرار صداها که بیشتر در افرادی که لکنت دارند دیده می شود
- اضافه کردن صداها و کلمات اضافی
- کلمات طولانی
- انجام حرکات تند در حین صحبت کردن که معمولاً سر را درگیر می کند
- چندین بار پلک زدن در حین صحبت کردن
- ناامیدی قابل مشاهده هنگام تلاش برای برقراری ارتباط
- مکث های مکرر هنگام صحبت کردن
- تحریف صداها هنگام صحبت کردن
- گرفتگی صدا یا صحبت کردن با صدای خفن یا شنی
همانطور که بیان شد اختلالات گوناگونی میتواند منجر به مشکلات گفتار و بلع شود .باید دانست که همگی این دلایل که منجر به بروز این مشکلات شده است را میتوان با انجام بهترین گفتاردرمانی کنترل و بهبود بخشید . و از تکنیکهای بروز و استفاده از تجهیزات بروز میتوان به روند بهبودی سرعت بخشید.
بهترین مرکز گفتاردرمانی ایران آماده ارائه بهترین خدمات گفتاردرمانی میباشد و زیر نظر بهترین متخصص جناب اقای دکتر سیانکی که از پیشگامان این عرصه بوده اند مدیریت میشود .جناب اقای دکتر سیانکی به طور مرتب طبق یک جدول زمانی دقیق اقدام به ارزیابی مجدد میکند تا اگر سرعت را در بهبودی افزایش دهد .حتی برای گفتاردرمانی در منزل به طور منظم بوسیله همکاران از روند پیشرفت بیمار اطلاع پیدا کرده و با ذکر نکات دقیق به هر بهتر شدن اختلال کمک مینمایند.