مشکلات حرکتی می توانند تاثیر بزرگی بر روی توانایی ها و عملکرد یک فرد بگذارند. با بررسی علت مشکلات حرکتی متوجه می شویم که با به وجود آمدن یک مشکل، احساسات، شناخت و رفتارها علاوه بر وضعیت فیزیکی فرد تغییر می کنند. این موضوع نشان می دهد که مشکلات حرکتی بسیار جدی می باشند و نیاز است که به دنبال درمان آن ها باشیم. کاردرمانی حرکتی یکی از راه حل هایی است که به هنگام به وجود آمدن این مشکلات از آن کمک می گیریم. تمرینات کاردرمانی حرکتی به فرد این امکان را می دهند تا حد زیادی به وضعیت قبلی خود بازگردد و یا کارهای روزمره خود را به شیوه دیگری انجام دهد. کاردرمانی با توجه به مشکل هر شخص برنامه درمانی متفاوتی را برای او ارائه می دهد و سعی می کند تا بیشترین کمک را به فرد بکند.
بیماری هایی مانند هانتینگتون و پارکینسون از بزرگترین بیماری هایی هستند که مشکلات حرکتی متفاوتی را در دراز مدت و به صورت مزمن برای شخص به وجود می آورند. تا حدی که شخص دیگر حتی قادر به انجام کارهای شخصی خود نیز نخواهد بود. در این مقاله سعی کرده ایم به صورت کامل توضیح دهیم که چگونه کاردرمانی حرکتی به افراد مختلف از جمله افراد درگیر بیماری های مزمن کمک می کند تا دوباره توانایی های خود را بازیابی کنند و بتوانند زندگی با کیفیتی را تجربه کنند.
فهرست مطلب
- ۱ چه کسانی به کاردرمانی حرکتی نیاز دارند؟
- ۲ کسانی که به دلایل مختلف دچار شکستی و یا آسیب به اندام ها شده اند.
- ۳ افرادی که دچار قطع عضو می شوند.
- ۴ جهت کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید!۰۹۰۱۱۱۲۲۵۲۲–۰۹۰۲۲۸۶۰۹۳۶
- ۵ بیماری های عصبی مانند پارکینسون و هانتینگتون
- ۶ در جلسات کاردرمانی چه خدماتی ارائه میشوند
- ۷ اهداف ما در جلسات کاردرمانی حرکتی چه چیزهایی هستند؟
- ۸ روش های مختلف کاردرمانی حرکتی
- ۹ برنامه تمرینی اصلاحی و تقویتی
- ۱۰ تمرینات پسیو
- ۱۱ استفاده از وسایل کمکی
- ۱۲ کاردرمانی حرکتی در کودکان
- ۱۳ جمع بندی
چه کسانی به کاردرمانی حرکتی نیاز دارند؟
همانطور که گفتیم کاردرمانی حرکتی طیف وسیعی از افراد با مشکلات مختلف را دربر می گیرد. در حقیقت هرکسی که در پی مشکلی دچار اختلال در حرکت خود شده است می تواند از خدمات کاردرمانی حرکتی استفاده بکند. در ادامه لیستی از این افراد آورده شده است:
کسانی که به دلایل مختلف دچار شکستی و یا آسیب به اندام ها شده اند.
این مشکلات بیشتر بر اثر حوادثی مانند تصادف و یا افتادن از ارتفاع به وجود می آید. در این موارد شکستگی های متعددی رخ می دهد. بطور مثال اگر یک فرد سالمند دچار شکستگی لگن شود احتمال اینکه آسیب به طور کامل بهبود پیدا کند بسیار ضعیف است. و یا کسانی که دچار در رفتگی کتف می شوند بسیار آسیب پذیر خواهند بود.
افرادی که دچار قطع عضو می شوند.
در این افراد بیشتر سعی می شود تا به آن ها آموخت کارهایشان را به شیوه دیگری انجام دهند. بطور مثال کسی که یک پایش قطع می شود برایش استفاده از سرویس بهداشتی ایرانی بسیار سخت خواهد بود و نیاز دارد تا استفاده از توالت فرنگی را یاد بگیرد. علاوه بر این باید بتواند در شرایط مختلف با استفاده از یک پا نیازهای خود را برطرف کند.
بیماری های عصبی مانند پارکینسون و هانتینگتون
این بیماری ها دارای چندین مرحله هستند. هرچقدر که بیماری پیشرفته تر شود، فرد دچار ناتوانی حرکتی بیشتری خواهد شد. توصیه می شود کاردرمانی حرکتی در این افراد از همان مراحل ابتدایی شروع شود. کمک به کنترل عضلانی بیشتر، انجام وظایف و یا کارهای شخصی به شکلی متفاوت و … همگی از مواردی هستند که به این افراد در مدت زمان طولانی آموزش داده می شود.
در جلسات کاردرمانی چه خدماتی ارائه میشوند
خدمات متفاوتی در جلسات کاردرمانی حرکتی به مراجعان ارائه می گردد. همگی این خدمات در راستای افزایش توانایی های فرد و کمک به استقلال او برای انجام دادن کارهای شخصی می باشند.
- ارزیابی کامل از وخامت اوضاع یک فرد و توانایی او برای انجام دادن کارهای شخصی، وظایفی که بر دوشش می باشد و یا کارهایی که دوست دارد انجام دهد،
- مشخص کردن اهداف فرد از انجام دادن کاردرمانی و توقعاتی که دارد،
- اطلاع رسانی دقیق از نقطه ضعف ها و نقاط قوت اش و همچنین مواردی که می تواند در آینده برای او چالش برانگیز باشد،
- ارائه استراتژی هایی برای انجام دادن کارهای روزمره به شیوه ای جدید به منظور کاهش میزان وابستگی شخص،
- بررسی دقیق محیط زندگی فرد و ارائه پیشنهاداتی مبنی بر تغییر در محیط به گونه ای که با شرایط جدید فرد همخوانی داشته باشد
موارد بالا تنها گوشه ای از خدماتی هستند که در جلسات کاردرمانی و به خصوص کاردرمانی فیزیکی ارائه می شوند.
اهداف ما در جلسات کاردرمانی حرکتی چه چیزهایی هستند؟
در نهایت هدف از انجام تمامی فعالیت های ذکر شده رسیدن به مواردی است که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم.
- کمک به فرد آسیب دیده جهت داشتن یک روتین منظم برای کارهای روزانه اش
- ارائه استراتژی جدید و ایجاد تغییر در عادت هایش به منظور افزایش استقلال فردی: به طور مثال به شخص آموزش داده می شود که چطور غذا بخورد و یا اینکه چطور خودش لباسش را بپشود و حمام کند.
- ارائه راهکارهایی برای انجام دادن وظایفی که از قبل به شخص محول شده اند.
- ارائه نکاتی برای کنترل انرژی و جلوگیری از خستگی زیاد. معمولا افرادی که دچار مشکلات حرکتی می شوند انرژی زیادی را برای انجام دادن کارهای روزانه صرف می کنند.
- آموزش نکات ایمنی و اینکه چطور با توجه به شرایط جدیدشان کارهایشان را با ایمنی بالا انجام دهند.
- ارائه یک برنامه تمرینی برای فعالیت در منزل به منظور بهبود شرایط فیزیکی و انعطاف پذیری فرد.
- کمک به شخص جهت بازگشتن هرچه زودتر به آغوش خانواده و جامعه و از سرگیری فعالیت های روزمره اش.
روش های مختلف کاردرمانی حرکتی
به منظور رسیدن به اهداف کاردرمانی از راه ها و تکنیک های مختلفی استفاده می شود که در ادامه برخی از آن ها آورده شده اند.
برنامه تمرینی اصلاحی و تقویتی
مهم ترین قسمت از انجام فعالیت های کاردرمانی ارائه یک برنامه تمرینی می باشد. هدف از این برنامه افزایش قدرت عضلات فرد آسیب دیده است تا بتواند شرایط فعلی اش را بهبود ببخشد. به همین منظور تمرینات در نظر گرفته شده سعی دارند تا استقالمت، قدرت و تعادل فرد را بهبود ببخشند. بنابراین از این راه سعی می شود که فرد بتواند آسیب وارده را کنترل کند.
تمرینات پسیو
تمرینات پسیو به تمریناتی گفته می شوند که خود شخص در انجام آن ها نقشی ندارند. به طور مثال برگزاری جلسات ماساژ یکی از موثرترین تمرینات پسیو می باشد. هدف از انجام دادن فعالیت های پسیو بیشتر کمک به افزایش جریان گردش خون در فرد بیمار می باشد. از این رو ترمیم بافتی بهتر اتفاق می افتد.
استفاده از وسایل کمکی
در کاردرمانی حرکتی بسیار پیش می آید که بخواهیم از وسایل کمکی مانند عصا، واکر و یا موارد اینچنینی استفاده کنیم. متقاعد کردن مراجعه کننده برای استفاده از این وسایل بسیار مهم است. اگر شخص نیاز به استفاده از یکی از وسایل را داشته باشد، به او توضیح داده می شود که توصیه به استفاده از این وسیله بدین منظور صورت می گیرد که میزان استقلالش در انجام کارهای روزمره افزایش پیدا می کند. بطور مثال فرد مسنی که نمی تواند به خوبی راه برود باید بتواند از عصا استفاده کند تا برای جابه جایی در مسافت های کوتاه نیاز به کس دیگری نداشته باشد.
کاردرمانی حرکتی در کودکان
کاردرمانی حرکتی در کودکان بسیار مهم می باشد. زیرا کودکان در سن رشد قرار دارند و ممکن است مشکلات مختلفی در حین رشد برای آن ها به وجود بیاید.
کاردرمانی حرکتی برای آن دسته از کودکانی که به:
- فلج اطفال مبتلا می شوند،
- دچار سندرم داون هستند،
- در مراحل رشد خود دچار تاخیر شده اند
- و ….
مورد استفاده می باشد.
جمع بندی
به طور کلی کاردرمانی حرکتی یک از مهم ترین شاخه های کاردرمانی می باشد. بکاربردن توصیه های کاردرمانی حرکتی در طیف وسیعی از مشکلات می توانند به فرد کمک شایانی بکنند. به یاد داشته باشید که مشخص شدن تاثیر کاردرمانی نیاز به زمان دارد. بنابراین در برگزاری جلسات کاردرمانی باید استمرار داشته باشید تا بتوانید از نتایج شگفت انگیز آن استفاده بکنید.