بطور کلی کاردرمانی بر روی فعالیت هایی که در طی روز توسط یک شخص انجام می شود تمرکز دارد. هدف از انجام کاردرمانی، آسان تر کردن زندگی روزمره برای کسانی است که از مشکل خاصی رنج می برند. کاردرمانی ذهنی شاخه ای مهم در علم کاردرمانی می باشد که سعی دارد ارتباط بین ذهن و جسم را تنظیم کند. زیرا بسیاری از مشکلاتی که برای یک شخص رخ می دهند مربوط به عدم هماهنگی ذهن و جسم می باشند.
به طور مثال زمانی که یک شخص دچار سکته مغزی می شود، اعضا سالم می باشند و فقط ارتباط بین مغز که فرمانده اصلی بدن می باشد با سایر اعضا قطع شده است. بنابراین در کاردرمانی سعی می کنیم این ارتباط را برقرار کنیم. علاوه بر کسانی که دچار حادثه می شوند، کودکان نیز ممکن است در فرآیند رشد خود دچار اختلالات مختلفی شوند که ارتباط بین ذهن و جسم آن ها را دچار مشکل می کند. در این زمان نیز متخصص کاردرمانی به کمک این افراد می آید و با انجام دادن اقداماتی به آن ها کمک می کند تا به روند عادی زندگی برگردند.
فهرست مطلب
کاردرمانی ذهنی از چه راه هایی انجام می شود؟
تکنیک های مختلفی وجود دارند که در کاردرمانی ذهنی می توانند مورد استفاده قرار بگیرند. بطور معمول تکنیک های کاردرمانی ذهنی شباهت زیادی با انواع دیگر کاردرمانی دارد. با این حال در ادامه تعدادی از این تکنیک ها را نام برده ایم و برای هرکدام توضیح مختصری آورده ایم.
رفتار درمانی
اصلی ترین نوع درمان برای کسانی که دچار اختلالات ذهنی می باشند رفتاردرمانی است. در رفتاردرمانی ما معتقد هستیم که یادگیری می تواند برخی از الگوهای مخرب و ناسالم را تصحیح کند. یعنی بسیاری از رفتارها ذاتی نیستند و با یادگیری اشتباه بوجود می آیند. با استفاده از تکنیک های رفتاردرمانی سعی می کنیم تا با یادگیری اصولی و صحیح الگوهای مخرب را از بین ببریم و رفتار سالم و سازنده را جایگزین کنیم. از رفتار درمانی برای کودکان بیشتر استفاده می شود.
بازی درمانی
استفاده از تکنیک های مختلف کاردرمانی در بازی های مختلف که با هدف خاصی انجام می شوند بازی درمانی نامیده می شود. بطور معمول اقدامات کاردرمانی حوصله سر بر هستند و ممکن است فرد پس از مدتی از انجام دادن تمرینات خود خسته شود. علاوه بر این کودکان نمی توانند اهمیت تمرینات کاردرمانی را در زندگی و آینده خود متوجه بشوند. به همین خاطر متخصصین از بازی های مختلف کمک می گیرند تا شخص در انجام تمرینات خود استمرار داشته باشد.
جهت دریافت مشاوره رایگان تماس حاصل نمایید .
حرکت درمانی
حرکت درمانی مجموعه ای از حرکت های ورزشی می باشد که برای درمان برخی از اختلالات ذهنی و برقراری تعادل در بدن انجام می شوند. در حرکت درمانی هدف این است که با استفاده از حرکات ورزشی مغز را فعال کنیم تا دوباره مسیرهای نورونی در مغز فعالیت خود را از سر بگیرند و برخی از قابلیت های فیزیکی شخص دوباره احیا شوند. بدین صورت روند اثر گذاری را معکوس می کنیم. زیرا به طور معمول، مغز اثر خود را بر اعضای بدن می گذارد و باعث فعالیت آن ها می شود. ولی با حرکت درمانی سعی می کنیم تا فعالیت های فیزیکی اثر خود را بر مغز بگذارند و باعث فعالیت مغز شوند.تکنیک های دیگری نیز هستند که در کاردرمانی ذهنی استفاده می شوند. ولی به طور عمده روش های بالا استفاده بیشتری دارند.
کاربردهای مختلف کاردرمانی ذهنی
همانطور که گفتیم کاردرمانی ذهنی برای موارد مختلفی در سن و سال های مختلف استفاده می شوند. در ادامه به برخی از این موارد اشاره می کنیم:
موارد کاردرمانی ذهنی در کودکان
- در کودکانی که مشکل یادگیری دارند
- در کودکانی که دچار کم توانی ذهنی هستند
- درمان اختلالاتی مانند بیش فعالی
- کمک در کنترل علائم اوتیسم
- سندرم های مادرزادی مانند سندرم داون
- وجود ایراد در قسمت های مختلف مغز به خصوص مخچه
- وجود مشکلات درکی و شناختی
موارد کاردرمانی ذهنی در بزرگسالان
- کمک به کنترل علائم بیماری هایی مانند اسکیزوفرنی
- درمان انواع وسواس به خصوص وسواس فکری
- کمک به درمان فوبیا و ترس های شدید
- درمان علائم افسردگی و اضطراب های شدید
- کمک به درمان اختلال در ارتباط با دیگران
- مشکلات نوشتاری
- فراموشی های مقطعی و زودگذر
کاردرمانی ذهنی و اضطراب
کاردرمانی ذهنی نقش مهمی در درمان افراد مبتلا به اختلال اضطرابی بازی می کند. در ابتدا باید مشخص شود که اضطراب به چه صورت شخص را تحت تاثیر قرار دهد. معمولا در شرایط مختلف اضطراب می تواند نشانه های مختلفی داشته باشد. با مشخص شدن اثر اضطراب در شخص، کاردرمانگر برنامه درمانی مخصوصی را برای فرد تعیین می کند. این برنامه می تواند شامل متدهای مختلف درمانی باشد. از این رو بسته به نوع اضطراب و شدت آن طول درمان متفاوت می باشد. ممکن است متخصص کاردرمانی تشخیص دهد که فرد نیاز به چند جلسه کاردرمانی در کلینیک و زیر نظر متخصص دارد. علاوه بر این معمولا تمریناتی را برای انجام دادن در منزل تجویز می کند.
بطور کلی در درمان استرس و اضطراب سعی می شود به فرد آگاهی کامل از شرایط استرس زا و اثر آن شرایط بر روی شخص داده می شود. در مرحله بعد از روش« در معرض قرار دادن» ( exposure therapy) استفاده می شود. پس از گذشت چند وقت مشخص می شود که شخص واکنش کمتری به شرایط استرس زا نشان می دهد.
جمع بندی
همانطور که گفتیم هدف اصلی در کاردرمانی ذهنی برقراری ارتباط بین مغز و سایر اجزا می باشد. علاوه بر این سعی می کنیم تا الگوهای ناسازگار را اصلاح کنیم.بطور کلی جامعه هدف کاردرمانی ذهنی بیشتر کودکان می باشند. بچه هایی که در سن رشد قرار دارند معمولا با اختلالات مختلفی رو به رو می شوند و اگر به این اختلالات توجه نشود در آینده می توانند مشکلات زیادی را به وجود بیاورند. از آن جایی که کودکان توانایی یادگیری بیشتری دارند، انجام دادن اقدامات کاردرمانی برای اصلاح برخی از الگوهای نامناسب در سنین کودکی موثرتر است.بزرگسالان نیز میتوانند از فواید کاردرمانی ذهنی بهره ببرند. بطور کلی در بزرگسالان افرادی که دچار آسیب شده اند( سکته مغزی، تصادف و …) نسبت به کاردرمانی ذهنی واکنش بهتری نشان می دهند و تجربه ثابت کرده است می توان در مدت زمان کوتاهی توانایی های آن ها را بازیابی کرد.
من بچم فک کنم مشکل داره و باید درمان کنم
جمعه ها هم هستید؟