کاردرمانی مختص سن خاصی نمی باشد و می تواند به هر شخص در هر سنی که می باشد کمک کند. اما می توان گفت که فواید کاردرمانی در هر سن متفاوت است. در این مقاله درباره کاردرمانی بزرگسالان صحبت می کنیم و جوانب مختلف آن را بررسی می کنیم.
فهرست مطلب
- ۱ یک کاردرمانگر برای بزرگسالان چکار می کند؟
- ۲ هدف از کاردرمانی در بزرگسالان چیست؟
- ۳ کدام قسمت های بدن هستند که توسط کاردرمانی درمان می شوند؟
- ۴ جهت کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید!۰۹۰۱۱۱۲۲۵۲۲–۰۹۰۲۲۸۶۰۹۳۶
- ۵ کاردرمانی چگونه به بزرگسالان کمک می کند؟
- ۶ کمک به کنترل علائم آرتروز
- ۷ افزایش دامنه حرکتی
- ۸ فعالیت های افزایش دامنه پسیو
- ۹ فعالیت های افزایش دامنه اکتیو
- ۱۰ فعالیت های افزایش دامنه اکتیو همراه با کمک
- ۱۱ بهبود بینایی
- ۱۲ کمک به افزایش مهارت های شناختی
- ۱۳ کمک به کاهش دردهای مزمن
- ۱۴ جمع بندی
یک کاردرمانگر برای بزرگسالان چکار می کند؟
بطور معمول در افراد بزرگسال مصدومیت ها طولانی تر می شوند و توانایی بدن برای بهبود شرایط خودش کاهش پیدا می کند. به خاطر نیاز است که از اقدامات کاردرمانی کمک گرفته شود تا شخص بتواند سلامتی اش را بدست بیاورد. یک متخصص کاردرمانی می تواند به یک فرد بزرگسال در مشکلات جسمی، شناختی و حتی احساسی کمک بکند. کمک به ریکاوری پس از یک آسیب، و حفظ کارایی شخص برای انجام فعالیت های روزمره از مهم ترین فواید کاردرمانی می باشد.
کاردرمانی بزرگسالان ترکیبی از اقدامات فیزیکی، روانی و تمرینات هماهنگی این دو سیستم می باشد. هدف اصلی آن نیز بهبود شرایط زندگی روزمره فرد بزرگسال است. اقدامات کاردرمانی در بزرگسالان برای کوچکترین کارها نیز برنامه دارد، از جمله حمام کردن، لباس پوشیدن، غذا خوردن، راه رفتن و رانندگی کردن.
هدف از کاردرمانی در بزرگسالان چیست؟
بطور کلی هدف از انجام کاردرمانی بزرگسالان ایجاد شرایط مستقل بودن برای آن هاست. با بوجود آمدن مشکلات مختلف برای یک فرد بزرگسال ممکن است استقلال او تحت الشعاع قرار گیرد. به همین خاطر کاردرمانگر سعی می کند با اقدامات مختلف نیاز فرد بزرگسال را به دیگران کم کند تا بتواند به راحتی و احساس رضایت زندگی کند. بیشتر تمریناتی که در کاردرمانی داده می شوند برای انجام دادن فعالیت های روزمره شخص می باشد. کاردرمانگران برنامه درمانی مشخصی را بسته به شرایط هر شخص تهیه می کنند.
کدام قسمت های بدن هستند که توسط کاردرمانی درمان می شوند؟
بطور کلی برای هر مشکلی که در هر قسمت از بدن به وجود می آید، کاردرمانی می تواند کمک کننده باشد. ولی در افراد بزرگسال با توجه به تحقیقاتی که انجام شده است یکسری از قسمت های بدن بیشتر آسیب می بینند. بنابراین تمرکز یک کاردرمانگر بیشتر بر روی همان قسمت ها خواهد بود. آرنج، مچ، دستان، شانه ها، زانوها و کمر اصلی ترین قسمت هایی هستند که با مرور زمان فرسوده می شوند و می توانند عملکرد ما را محدود کنند.
هر فرد بزرگسال ممکن است از یک مشکل رنج ببرد بنابراین نمی توان گفت که یک برنامه درمانی برای همه بزرگسالان قابل اجرا می باشد. برای مثال برنامه درمانی کسی که آسیب مغزی دیده است با برنامه کسی که مشکل دیسک کمر دارد بسیار متفاوت است.
به همین خاطر کاردرمانی دارای شاخه های متفاوتی می باشد. کسانی که به طور اختصاصی بر روی کاردرمانی بزرگسالان کار می کنند، تجربه بیشتری در این زمینه دارند و می توانند تمرینات تخصصی تری را برای سالمندان طراحی کنند.
کاردرمانی چگونه به بزرگسالان کمک می کند؟
در این قسمت بطور ویژه درباره ویژگی های کاردرمانی بزرگسالان صحبت می کنیم:
کمک به کنترل علائم آرتروز
بیماری آرتروز تقریبا از سنین میان سالی خودش را نشان می دهد و در بزرگسالی می تواند تبدیل به یک معضل شود. آرتروز در بزرگسالان بسیار مهم است زیرا درست است که افراد بزرگسال نزدیک به سن بازنشستگی هستند ولی با این حال هنوز کار می کنند و اگر آرتروزشان کنترل نشود می تواند در محل کار نیز برای آن ها مشکل ایجاد کند.
یک کاردرمانگر می تواند با تغییراتی که در محل زندگی و کار شخص بزرگسال ایجاد می کند محیط را برای او استاندارد کند. از طرفی دیگر با تمریناتی که تجویز می کند کمک می کند تا علائم آرتروز کنترل شوند.
کاردرمانگر نوع آرتروز شما را شناسایی می کند و اقدامات لازم را برای مقابله با آن در نظر می گیرد. اگر مشکل آرتروز داشته باشید هر موقع که حرکت بکنید احساس ناراحتی و درد در مفصل درگیر آرتروز را خواهید داشت.
علم کاردرمانی به شما کمک می کند تا از دستانتان هدفمند استفاده کنید و یا از همه مهم تر، پوزیشن استراحتتان را اصلاح کنید. این دو اقدام به شما کمک می کند تا دامنه فعالیتتان بیشتر شود و از طرفی دیگر نیاز به استراحتتان کاهش پیدا کند.
افزایش دامنه حرکتی
متخصصان کاردرمانی که در زمینه دامنه حرکتی فعالیت می کنند تکنیک های زیادی را در این زمینه برای بزرگسالان دارند. فعالیت های( rang of motion) یا ROM می توانند باعث کاهش درد شوند و از این طریق به افزایش دامنه حرکتی کمک کنند. این فعالیت ها باعث می شود تا خشکی مفاصل کمتر شوند و احساس راحتی بیشتری به شخص دست می دهد.
فعالیت های ROM می توانند قسمت های مختلف بدن را تحت تاثیر قرار دهند. این ورزش ها به سه دسته تقسیم می شوند:
فعالیت های افزایش دامنه پسیو
فعالیت های پسیو مخصوص بزرگسالانی است که دچار یک آسیب شده اند و دکتر از حرکت دادن اندام هایشان آن ها را منع کرده است. در این حالت یکی از اعضای خانواده و یا یک شخص حرفه ای می تواند حرکات را برای آن ها انجام دهد.
حرکات پسیو معمولا زمانی انجام می شوند که شخص دچار فلج اندام موفقت شده است و یا اینکه بر اثر سانحه ای اندام دچار شکستگی شده است. بنابراین با انجام صحیح حرکت، مانع از خشک شدن اندام می شود.
مهم ترین هدف انجام حرکات پسیو این است که اندام دامنه حرکتی خود را از دست ندهد و مفصل به اصطلاح خشک نشود. البته باید در نظر داشته باشید که حرکات پسیو نمی توانند از تحلیل رفتن ماهیچه ها جلوگیری کنند.
فعالیت های افزایش دامنه اکتیو
این فعالیت ها توسط خود شخص بدون هیچ کمکی انجام می شوند. فعالیت های اکتیو مناسب کسانی هستند که به خوبی همکاری می کنند و می توانند قسمت های مختلف بدن خود را کنترل کنند.
اما با این حال باید دقت داشته باشی که حرکات اکتیو نباید بدون ملاحظات لازم انجام شوند. زیرا ممکن است باعث آسیب بیشتر شوند. این حرکات می توانند فواید زیر را به دنبال داشته باشند:
- بهبود ناحیه شکستگی
- بهبود ناحیه عمل
- بهبود آسیب های وارده به بافت های نرم بدن که شامل کوفتگی ها، کبودی ها و آسیب های این چنینی می شود
- بهبود عملکرد قلبی عروقی
در کنار این ها، شرایطی هستند که نیاز است فعالیت های اکتیو با دقت بیشتری انجام شوند:
- کسانی که دچا روماتیسم شدید هستند
- درد و تورم زیاد در مفاصل خود دارند
- هر علامتی که با ورزش کردن بدتر می شود
فعالیت های افزایش دامنه اکتیو همراه با کمک
این دسته از فعالیت ها توسط خود شخص انجام می شوند ولی در حین انجام آن ها از یک فرد متخصص کمک گرفته می شود. معمولا کسانی که دچار ضعف عضلانی شده اند و یا اینکه در شرایط ماهیچه ای خود تغییراتی احساس می کنند می توانند از این دسته از تمرینات کمک بگیرند.
البته دقت داشته باشید که برای انجام این تمرینات لزوما نیازمند کمک شخص دیگری نیستند، بلکه ممکن است حرکات با کمک وسیله خاصی انجام شوند.
استفاده از فعالیت های اکتیو همراه با کمک بهترین راه برای تقویت ضعف عضلانی، خستگی مفرط و درد می باشد.
بهبود بینایی
همه ی کاهش بینایی ها را نمی توا اصلاح کرد. اما در این میان شرایطی وجود دارد که می تواند با تمرینات کاردرمانی بزرگسالان دید از دست رفته را برگرداند. مشکلات بینایی که منشا اختلال عصبی مغزی دارند، برگشت پذیرمی باشند و می تواند با استفاده از تمرینات کاردرمانی این اختلال را بر طرف کرد.
کاردرمانی به شما در شرایطی مانند دو بینی، خشکی چشم، تاری دید و … کمک می کند.
کمک به افزایش مهارت های شناختی
با افزایش سن، آسیب به سلول های مغزی بیشتر می شود و سلول های مغزی میمیرند، به دنبال این مشکل، فراموشی و هواس پرتی در میان بزرگسالان شایع است.
کاردرمانی در بزرگسالان باعث می شود تا ریسک آسیب به حافظه و فراموشی در هر سطحی کاهش پیدا کند. اما نکته مهم این است که هرچقدر درمان زودتر آغاز شود، نتیجه بهتری نیز به همراه خواهد داشت. برخی از این تمرینات می توانند شبیه به حل کردن پازل و یا خواندن برخی از کتاب ها باشند.
با افزایش قدرت حافظه کیفیت زندگی شخص نیز افزایش پیدا می کند که هدف اصلی کاردرمانی می باشد.
کمک به کاهش دردهای مزمن
دردهای مزمن می توانند به دلایل زیادی رخ دهند:
افزایش سن می توان مفاصل و استخوان ها را تحت تاثیر قرار دهد.
آسیب های عصبی
تصادف و یا سانحه های این چنینی
دردهای مزمن باعث می شوند تا شما کنترل کمتری بر روی زندگی روزمره تان داشته باشید. متخصصین کاردرمانی به شما کمک می کنند تا با تغییراتی که در زندگی روزمره تان می دهید بتوانید تسلط بهتری بر روی فعالیت های روزانه تان داشته باشید.
جمع بندی
کاردرمانی برای بزرگسالان می تواند تا حد زیادی کیفیت زندگی شان را افزایش دهد. بزرگسالانی که درگیر مشکلات خاصی هستند و یا بیماری هایی دارند که درمان قطعی ندارند، می توانند از کاردرمانی برای بهبود کیفیت زندگی شان استفاده کنند.
دقت داشته باشید که هر چقدر این موارد را پشت گوش بیندازید در آینده آسیب بیشتری به بدن خود وارد می کنید. از این رو بهتر است در همین ابتدا با یک متخصص کاردرمانی مشورت کنید و برنامه درمانی خود را شروع کنید. زیرا هرچقدر سن کمتر باشد، صبر و حوصله برای ایجاد تغییرات بیشتر می شود.