نکته هایی درباره کاردرمانی زانو

کاردرمانی زانو

درد زانو یکی از مشکلات رایج است که توسط بسیاری از بزرگسالان تجربه می شود و اغلب اوقات یک مشکل اسکلتی عضلانی و یا حتی مشکل عصبی محصوب می شود. درد زانو می تواند حرکات فرد را بسیار محدود کند و زندگی روزمره اش را تحت تاثیر قرار دهد. کارهایی مانند شستن ظرف ها، لباس پوشیدن، آشپزی کردن و نظافت همگی می توانند تحت تاثیر مشکل زانو قرار بگیرند. خوشبختانه مشکل درد زانو با کاردرمانی زانو تا حد زیادی قابل حل است و می تواند شخص را به زندگی قبلی برگرداند. کاردرمانگران می توانند با استفاده از تکنیک های به خصوصی به کاهش ناراحتی فرد و بهبود کیفیت زندگی او کمک کنند.

پس از ارزیابی منشا درد برنامه درمانی کاردرمانی زانو طراحی می شود و کاردرمانگران با کمک خود مریض به رفع علت مشکل می پردازند.

درد مفصل زانو

زانو یکی از بزرگترین و پیچیده ترین مفاصل موجود در بدن است. مفصل زانو نقش حیاتی در حفظ وزن بدن دارد. زانو درد یکی از شایع ترین دردهای مفصلی است و اغلب در نتیجه آسیب یا ساییدگی زندگی روزمره ایجاد می شود. درد مفاصل در زانو می تواند بر توانایی فرد برای انجام فعالیت های روزمره مانند رانندگی، آشپزی، پیاده روی و … تاثیر گذار باشد. اغلب اوقات درد مفصل زانو بر اثر اصطکاک ایجاد می شود اما گاهی اوقات مشکلات عصبی مانند درگیری عصب سیاتیک نیز می تواند باعث ایجاد درد در زانو شوند. علاوه بر این ها بیماری های روماتیسمی نیز به طور کلی بر روی مفاصل اثر می گذارند و با تحلیل رفتن مفصل زانو باعث ایجاد دردهای شدیدی می شود. بنابراین در کاردرمانی مشخص شدن منشا درد بسیار مهم می باشد. زیرا در هر کدام از این مشکلات نحوه ارائه برنامه درمانی بسیار متفاوت می باشد.

در کاردرمانی زانو طیف وسیعی از ارزیابی ها انجام می شود. ارزیابی های کاردرمانی در اولین مرحله منشا مشکل را مشخص می کند. پس از ارزیابی، کاردرمانگران برنامه درمانی موثری را ارائه می دهند تا به فردی که دچار مشکل شده است کمک کنند تا فعالیت های روزمره با موفقیت بیشتری انجام دهد.

کاردرمانی برای زانو

همه فرآیندهای کاردرمانی با ارزیابی شروع می شوند. به محض اینکه منشا درد مشخص شد، تاثیر آن بر روی زندگی فرد مشخص می شود. در ارزیابی مرحله بعد به چالش های روزانه ای که فرد مبتلا به زانودرد با آن ها درگیر است پرداخته می شود. در اینجا شغل فرد، میزان فعالیت فرد و موارد دیگر بررسی می شوند. این ارزیابی ها می تواند در خانه و یا در کلینیک انجام شوند.

بعد از ارزیابی برنامه درمانی برای بیمار طرح می شود.

جهت کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید!۰۹۰۱۱۱۲۲۵۲۲۰۹۰۲۲۸۶۰۹۳۶

هدف از انجام کاردرمانی زانو

کاردرمانی زانو درد می تواند فواید زیادی را به همراه داشته باشد. کاهش سطح ناراحتی و درد، افزایش استقلال فرد در فعالیت های روزمره، به حداکثر رساندن پتانسیل فرد و افزایش عملکرد او برای انجام کارهایی که دوست دارد از مهم ترین فواید کاردرمانی زانو می باشند.

هدف از کاردرمانی ایجاد تغییر مثبت در زندگی فرد با وجود مشکل زانو می باشد.  درمان هایی که برای مشکل زانو ارائه می شوند بهتر است در ابتدا در محل کلینیک و با حضور کاردرمانگر انجام شوند. زمانی که شخص به سطح مشخصی از بهبودی رسید، می تواند ادامه تمرینات خود را در خانه انجام دهد.

طریقه درمان زانودرد به کمک کاردرمانی

راهکارهای کاردرمانی موثر برای درد زانو عبارتند از:

  • درمان های پسیو
  • ارائه آموزش های لازم
  • ایجاد سازگاری های مورد نیاز
  • مدیریت درد

درمان های پسیو

درمان های پسیو و یا منفعل به دسته ای از درمان ها می گویند که باید توسط یک فرد آموزش دیده انجام شود. مهم ترین درمان در این دسته استفاده از ماساژ می باشد. ماساژ برای کاهش التهاب و کنترل درد بسیار موثر است. علاوه بر این انجام دادن حرکات پسیو برای افزایش دامنه حرکتی زانو نیز بسیار موثر هستند.

ارائه آموزش های لازم

بخش مهم دیگری در کاردرمانی ارائه آموزش های لازم به مراجعه کننده می باشد. هدف از این آموزش ها این است که شخص بتواند با مشکل زانو به زندگی عادی ادامه دهد. به طور مثال برای کسانی که مشکل زانو دارد ایستادن بیش از حد می تواند زجر آور باشد. آموزش تجزیه فعالیت ها یکی از مهم ترین آموزش هایی است که توسط کاردرمانگر به مراجعه کننده داده می شود.

تجزیه یک فعالیت به اجزای کوچک تر قابل مدیریت، تکنیکی است که می تواند به شخص بسیار کمک کند. به عنوان مثال خانم خانه داری که می خواهد آشپزی کند، دیگر نمی تواند همانند قبل یکسره پای گاز بایستد، بنابراین باید فعالیت های خود را به اجزای کوچکتر تقسیم کند. ابتدا وسایل اولیه را آماده کند. خورد کردنی ها را به صورت نشسته انجام دهد. حال که تمامی مواد لازم را به صورت نشسته آماده کرده است، پای گاز برود و غذا را طبخ کند. این کار نیازمند یک زمان بندی درست است زیرا قرار است که از این به بعد فعالیت هایش را در مدت زمان طولانی تری انجام دهد.

کاردرمانی زانو

ایجاد سازگاری های مورد نیاز

محیط زندگی و محل کار شخص باید با توجه به مشکلش سازگار شوند. این سازگاری ها باید به گونه ای باشند که شخص کمترین آسیب را به زانوی خودش برساند. به طور مثال اگر شخص ماشین دنده ای سوار می شود، بهتر است ماشین اتومات تهیه کند بنابراین دیگر در ترافیک نیاز به کلاچ گیری ندارد و زانو آسیب کمتری می بیند. اگر در منزلی زندگی می کند که پله دارد، بهتر است اگر شرایطش را دارد به خانه ای که آسانسور دارد نقل مکان کند. البته در نظر داشته باشید منظور از سازگاری ها همیشه موارد به بزرگی مثال های ذکر شده نمی باشند و گاهی اوقات ایجاد تغییرات کوچک نیز می تواند بسیار موثر باشد.

 

مدیریت درد

در کاردرمانی زانو سعی می شود میزان درد به حداقل برسد. اما در حقیقت نمی توان به صورت کامل از درد اجتناب کرد. بنابراین یک کاردرمانگر راهکارهایی نیز برای مدیریت درد احتمالی پیش بینی می کند. برخی از راهکارهای مدیریت زانودرد عبارتند از:

  • استفاده از داروهای مسکن تجویز شده توسط پزشک
  • استفاده از گرما درمانی و یا سرمادرمانی
  • استفاده از ماساژ
  • استفاده از خدمات فیزیوتراپی

تمرینات ورزشی

تقویت خود مفصل زانو به علت ماهیت استخوان و غضروف کار بسیار سخت و زمان بری می باشد. اما می توان ماهیچه های اطراف آن را تقویت کرد. با تقویت ماهیچه های اطراف مفصل زانو می توان فشار وارد از نیروی وزن شخص بر روی زانو را کاهش داد. تمرینات قدرتی و استقامتی متفاوتی برای تقویت عضلات درگیر در مفصل زانو ارائه می شوند که بهتر است برای جلوگیری از آسیب بیشتر زیر نظر کاردرمانگر انجام شوند.

جمع بندی

همانطور که گفتیم مشکل زانو درد جمعیت بسیار بزرگی از افراد بزرگسال را تحت تاثیر قرار می دهد. در کاردرمانی زانو مشخص شدن منشا درد بسیار مهم می باشد. زیرا با توجه به منشا، برنامه درمانی می تواند متفاوت باشد. بطور مثال برای کسی که مشکل سیاتیک دارد و منشا زانودرد درگیری عصب سیاتیک است، ورزش های متفاوتی نسبت به کسی که زانو دردش منشا روماتیسمی دارد تجویز می شود. پس از مشخص شدن منشا، فرآیند های مختلف کاردرمانی به کار گرفته می شوند تا کیفیت زندگی فرد کاهش پیدا نکند. بهتر است در ابتدا تمامی آموزش ها و تمرینات در کلینیک و زیر نظر کاردرمانگر انجام شوند و بعد از اینکه شخص از بهبود و موثر بودن برنامه اطمینان حاصل کرد، ادامه تمرینات خود را در منزل انجام دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *