۶ روش درمانی برای اوتیسم که والدین می توانند در خانه انجام دهند

درمان اوتیسم کودکان

مراقبت از کودک اوتیستیک ممکن است بسیار سخت و همچنین پر هزینه باشد. بهترین عملکرد برای رفع این مشکل انجام کاردرمانی و گفتاردرمانی برای کودک اوتیستیک باشد.اما رفت و آمد به مراکز درمانی میتواند برای والدین سخت باشد.بهترین راهکار درمان اوتیسم کودکان ، انجام کاردرمانی و گفتاردرمانی در منزل باشد.بدین منظور مربیانی آموزش دیده هستند که میتوانند والدین را در این راستا کمک کنند.

در کلینیک توانبخشی تهران ریهب از انواع روش‌های توانبخشی برای کمک به بیماران استفاده می‌شود. متخصصان بعد از معاینه دقیق بیمار، براساس شرایط خاص هر فرد بهترین برنامه درمانی را براساس سن و شدت بیماری تجویز می‌کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت با شماره های  ۰۹۰۱۱۱۲۲۵۲۲۰۹۰۲۲۸۶۰۹۳۶ تماس حاصل فرمایید.

که منجر به بهبود و ایجاد مهارت‌ها می‌شود و در عین حال به آنها کمک می‌کند تا با کودکان اوتیستیک خود پیوند برقرار کنند. اوتیسم، که به آن اختلال طیف اوتیسم (ASD) نیز گفته می‌شود، یک اختلال رشدی پیچیده است که بر نحوه تعامل و ارتباط کودکان با دنیای اطرافشان تأثیر می‌گذارد. این اختلال بر روی مهارت‌های ارتباطی، رفتاری، علایق و ترجیحات آنها اثر می‌گذارد. انجام کاردرمانی در منزل با کمک یک مربی خوب برای کودک اوتیسمی بسیار مفید بوده ،ولی باید دقت داشت حتما زیر نظر یک متخصص خوب که اشراف کامل روی کودک اوتیسمی دارد انجام شود زیرا میتواند بهترین درمانها را برای درمان اوتیسم مشخص کند.

این درمان ها عبارتند از:

  • بازی درمانی
  • گفتار درمانی
  • تحلیل رفتار کاربردی (ABA)
  • زمان کف
  • مداخله توسعه روابط (RDI)
  • درمان تعامل والد-کودک (PCIT) برای رفتارهای پرخاشگرانه

این مقاله توضیح میدهد که چگونه والدین می‌توانند با یک درمانگر آموزش‌دیده کار کنند تا زمانی که احساس کنند آماده برقراری ارتباط بهتر هستند.

علائم اوتیسم در کودکان:

تفاوت در تعاملات و ارتباطات اجتماعی:

    • ممکن است در برقراری تماس چشمی، درک احساسات دیگران و شروع یا ادامه مکالمه مشکل داشته باشند.
    • ممکن است در درک هنجارهای اجتماعی و رفتار مناسب در موقعیت‌های مختلف چالش داشته باشند.
    • به بازی‌های تظاهری یا وانمودسازی علاقه نشان نمی‌دهند و ترجیح می‌دهند به تنهایی بازی کنند.

رفتارهای تکراری و محدود:

    • ممکن است درگیر رفتارهای تکراری مانند تکان دادن دست، بال بال زدن یا چرخاندن اشیاء شوند.
    • به علایق و تمرکز محدودی
    • به سختی از روالین خود منحرف می‌شوند و به تغییرات به شدت واکنش نشان می‌دهند.

اختلالات حسی:

    • ممکن است به نور، صدا، لمس، مزه یا بو به طور غیرمعمولی حساس باشند.
    • این امر می‌تواند منجر به اضطراب، تحریک‌پذیری یا اجتناب از موقعیت‌هایی شود که بیش از حد تحریک‌کننده هستند.

تأخیر در یادگیری و رشد:

    • ممکن است در یادگیری مهارت‌های جدید، به خصوص مهارت‌های زبانی و اجتماعی، مشکل داشته باشند.
    • ممکن است در رسیدن به نقاط عطف رشدی مانند راه رفتن یا صحبت کردن تأخیر داشته باشند.

علت اوتیسم در کودکان:

علت دقیق اوتیسم ناشناخته است، اما محققان معتقدند که ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی در ایجاد این اختلال نقش دارند.

  • عوامل ژنتیکی: مطالعات نشان داده که افراد مبتلا به اوتیسم تغییراتی در ژن‌های خود دارند که می‌تواند بر رشد مغز آنها تأثیر بگذارد.
  • عوامل محیطی: قرار گرفتن در معرض سموم خاص یا عفونت در دوران بارداری یا زایمان نیز ممکن است خطر ابتلا به اوتیسم را افزایش دهد.

بازی درمانی

بازی درمانی دقیقاً همان نیاز اولیه کودک اوتیسمی میباشد زیرا کودکان اوتیسمی تمایل به تنها بازی کردن دارند و از طریق بازی درمانی میتوان در تعملات اجنماعی آنها تاثیر مستقیم گذاشت. و از رفتارهای تکراری و کلیشه ای کودک کم کرد یا حتی کاری کرد که تمایلی به انجام آن رفتارها نشان ندهد.

بنابراین، هدف بازی درمانی، ایجاد تعامل اجتماعی و مهارت های ارتباطی و در درازمدت، تقویت توانایی کودکان برای شرکت در فعالیت های جدید و بازی های نمادین است.

می‌توانید با برقراری ارتباط با فرزندتان از طریق بازی‌های ساده تعقیب و گریز، دمیدن حباب یا فعالیت‌های حسی مانند:

  • تاب خوردن
  • کشیدن طناب
  • چرخیدن از طریق یک لوله
  • نقاشی با انگشت یا نقاشی با رد پا
  • گل بازی: له کردن، کوبیدن و ساختن چیزها از گل
  • ماسه و آب بازی: ماسه و آب را در یک سطل بزرگ مخلوط کنید. صدف‌ها، ماهی‌های پلاستیکی و سنگ‌ها را برای پاشیدن، چرخاندن و بازی با آن‌ها اضافه کنید.

همانطور که توانایی های فرزندتان رشد می کند، ممکن است بتوانید به نوبت در بازی های رفت و برگشت، بازی های مشارکتی یا حتی خلاقیت در بازی پیشرفت کنید.

کاردرمانی در منزل

گفتار درمانی

برخی از کودکان اوتیستیک ممکن است در مهارت های گفتاری یا زبانی مشکل داشته باشند. در حالی که گفتار درمانی یک زمینه پیچیده است، جنبه هایی از گفتار درمانی و ارتباط درمانی وجود دارد که والدین می توانند با آموزش نسبتا کمی ارائه دهند.

گفتار درمانی می‌تواند به بهبود مهارت‌های گفتاری و همچنین ارتباط غیرکلامی با استفاده از علائم، حرکات، تصاویر یا یک دستگاه گفتار الکترونیکی کمک کند.

حتما برای گفتار درمانی اوتیسم در منزل از یک مربی خوب استفاده کنید و به طور میانگین هر ماه یا دوماه پیش متخصص اوتیسم رفته و ارزیابی مجدد کنید، و درکلاسهای حضوری و آنلاین مراکز کاردرمانی شرکت کنید. هم به جهت مشاوره و هم جهت بهبود روند درمان اوتیسم کودک تا بهترین عملکرد درمانی برای اوتیسم بوجود بیاید.

تحلیل رفتار کاربردی (ABA)

تجزیه و تحلیل رفتار کاربردی (ABA) اغلب به عنوان استاندارد طلایی درمان اوتیسم شناخته می شود، عمدتاً به این دلیل که درمانگران اهداف بسیار مشخص و قابل اندازه گیری را تعیین می کنند. برخی از حامیان اوتیسم به اتکای آن به اصول اصلاح رفتار که آن ها مضر می دانند اعتراض دارند، اما بسیاری از متخصصان، رفتاردرمانی ABA را توصیه می کنند و موفقیت آن را تایید می کنند.

در حالی که میتوانید از یک مربی حرفه ای که دوره های رفتاردرمانی برای اوتیسم را گذرانده استفاده کنید، همچنین می توانید یک برنامه آموزشی آنلاین سریع انجام دهید و از تکنیک های ABA در خانه خود استفاده کنید. مفاهیم اساسی بدون آموزش رسمی می توانند ساده و شهودی باشند:

مهارتی را که می خواهید آموزش دهید (مثلاً مسواک زدن) انتخاب کنید.

مهارت را به مراحل ساده تقسیم کنید (مسواک خود را پیدا کنید، آن را خیس کنید و غیره).

اولین قدم را به فرزندتان نشان دهید. ممکن است مجبور شوید چند بار دست به کار شوید. هنگامی که مطمئن شدید فرزندتان می‌داند که چگونه این مرحله را به تنهایی انجام دهد، از او بخواهید این کار را انجام دهد.

اگر کارشان را خوب انجام دادند، آنها را تحسین کنید و با یک هدیه کوچک به آنها پاداش دهید. اگر آنها رعایت نکردند، دوباره از آنها بپرسید. در صورت لزوم، آموزش را تکرار کنید تا مطمئن شوید که فرزندتان به وضوح کلماتی را که شما استفاده می‌کنید به عملی که درخواست می‌کنید مرتبط می‌کند.

وقتی فرزندتان در مرحله اول موفق شد، مرحله دوم را آموزش دهید.

اگر فرزندتان برای پیوند دادن مراحل به یکدیگر (زنجیره کردن) نیاز به حمایت دارد، یک کمک بصری مانند نموداری که مراحل مهارت‌هایی را که آموزش می‌دهید به او نشان دهید.

Floortime

روش  Floortime اشتراکات زیادی با بازی درمانی دارد، اما بر اساس این ایده است که والدین باید در جهت افزایش “حلقه های ارتباطی” با کودک اوتیستیک خود تلاش کنند.

به عبارت دیگر، با استفاده از تکنیک های Floortime، والدین فرزند خود را تشویق می کنند تا در تعامل رفت و برگشتی (کلامی یا غیرکلامی) شرکت کند. این به کودکان اوتیستیک کمک می کند تا مهارت های اجتماعی خود را گسترش دهند و ارتباطات عاطفی برقرار کنند.

حتما برای انجام این روش از یک مربی خوب که تجربه کار با کودک اوتیسمی را دارد، بهره بگیرید و ارزیابی های دوره ای را حتما انجام دهید.و از بهترین متخصص اوتیسم استفاده کنید.

گفتاردرمانی

مداخله توسعه روابط (RDI)

RDI یک تکنیک درمانی است که به طور خاص برای والدین و سرپرستان ایجاد شده است. مانند Floortime، برای کمک به کودکان اوتیستیک خود در ایجاد مهارت های ارتباطی اجتماعی، بر نظریه های رشدی برای والدین تکیه دارد.

این مدل بر فعالیت‌هایی تمرکز دارد که به کودک کمک می‌کند در تفکر و مدیریت موقعیت‌های اجتماعی انعطاف‌پذیری ایجاد کند، مانند مقابله با تغییر و درک دیدگاه‌های مختلف.

با این حال، برخلاف Floortime، RDI مجموعه‌ای از اهداف و فعالیت‌های تعیین‌شده دارد و نیاز دارد که والدین برای شروع با یک مشاور همکاری کنند.

اگر علاقه مند به استفاده از درمان رشدی با فرزند خود هستید و ترجیح می دهید یک برنامه کاملاً تعریف شده (استخدام مشاور برای شروع کار)، RDI انتخاب خوبی برای شما باشد.

تشخیص اوتیسم در کودکان:

تشخیص اوتیسم معمولاً بر اساس ارزیابی رشدی انجام می‌شود که توسط یک متخصص مانند روانپزشک کودک یا روانشناس انجام می‌شود.

این ارزیابی شامل مشاهده رفتار کودک، مصاحبه با والدین یا مراقبین و انجام آزمایشات است.

  • هیچ آزمایش واحدی برای تشخیص اوتیسم وجود ندارد و تشخیص بر اساس مجموعه ای از علائم و معیارهای رفتاری انجام می‌شود.
  • تشخیص زودهنگام اوتیسم بسیار مهم است زیرا می‌تواند به کودکان مبتلا به این اختلال کمک کند تا به مداخلات و حمایت‌های لازم دسترسی پیدا کنند.

درمان اوتیسم در کودکان:

  • هیچ درمانی برای اوتیسم وجود ندارد، اما درمان‌های مختلفی می‌تواند به بهبود علائم و ارتقای کیفیت زندگی کودکان مبتلا به این اختلال کمک کند.
  • درمان اوتیسم معمولاً شامل ترکیبی از مداخلات رفتاری، آموزشی و سایر مداخلات است.

با مداخلات و حمایت مناسب، بسیاری از کودکان مبتلا به اوتیسم می‌توانند زندگی پربار و معناداری داشته باشند.  آنها می‌توانند به مدرسه بروند، شغل داشته باشند، روابط برقرار کنند و به جامعه خود کمک کنند.

درمان تعاملی والدین و کودک (PCIT) برای رفتارهای پرخاشگرانه

برخی از کودکان اوتیستیک رفتارهای پرخاشگرانه ای دارند که ترک خانه یا شرکت در فعالیت های معمولی را بسیار دشوار می کند.

تکنیک درمان تعامل والد-کودک (PCIT) که برای کودکان دارای رفتارهای پرخاشگرانه در نظر گرفته شده است، توسط والدین یا سرپرستانی ارائه می شود که توسط متخصصان اوتیسم آموزش دیده اند.

هدف این است که تشدید رفتارهای منفی بین والدین و فرزند را مختل کند، زیرا والدین یاد می‌گیرند که محدودیت‌های واضحی را تعیین کنند و در رابطه اقتدار برقرار کنند.

PCIT بر این ایده استوار است که یک رابطه دلبستگی قوی و ایمن پایه و اساس لازم برای ایجاد محدودیت موثر و ثبات در نظم و انضباط است که منجر به بهبود سلامت روان برای والدین و کودک می شود.

خلاصه

تمامی این درمانها که به سادگی میشود در خانه انجام داد را شما هم میتوانید با هماهنگی متخصص اوتیسم و یک مربی خوب در منزل خود انجام دهید و از مزایای آن بهره مند شوید.کاردرمانی و گفتاردرمانی و دیگر درمانها که برای اوتیسم در نظر گرفته شده را میتوان به راحتی توسط یک مربی خوب که در کار با اوتیسم تجربه دارد انجام داد و از هزینه اضافی و خستگیهای ترافیکی ناشی از رفت و آمد به مراکز جلوگیری کرد.

Rate this post

1 دیدگاه در “۶ روش درمانی برای اوتیسم که والدین می توانند در خانه انجام دهند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *